Valpkurs träff 1

Ja, då drog valpkursen igång.
Tyra började med att vara lite avvaktande och ville inte riktigt gå fram till gruppen, men sen när vi väl var framme och vi hade pratat en stund så var hon hyfsat i gasen.

Träningen gick bra, fast vi fick övergå från leversnittar till falukorv som godis. Den som uppfann korv borde ha vunnit Nobelpriset ;-)

Vi tränade kontaktsök, vilket vi dagligen tränar med Tyra. Men det blir ju genast svårare med 5 andra valpar i närheten. Tyra klarade det bra ändå.

Andra momentet var "sitt", vilket för Tyra är en piece of cake, så vi gick snabbt över till "ligg" som är lite svårare. Vi måste ta "vägen via sitt" för att komma till "ligg" tillsammans med en handrörelse. Svårigheten blir väl att träna utan sitt-anhalten och utan handrörelse. Endast handrörelsen, utan kommando, fixar hon också.

Så jag [läs matte] är väldigt nöjd och hoppas på fler utmaningar under kommande träffar.


Inga bilder från valpkursen, men en bild från skogen, där vi tränar själva.

Ensamträning

Under semestern har vi tränat Tyra lite sporadiskt med ngn halvtimma då och då, ibland uppemot en timme. Det har fungerat alldeles utmärkt, endast någon kisspöl och någon smakbit på sovrumsbyrån.

Nu när matte och husse båda har börjat jobba igen, så blir det drygt en timme ensam för Tyra. Peter börjar 15 och Helena slutar 16. Tyra verkar ta det ganska lugnt och sover mesta tiden. Men vi får se.... vi väntar på något bakslag, de brukar komma när man minst anar det....

Önska oss lycka till!

Ikväll börjar vi valpkursen jag [läs matte Helena] och Tyra. Det ska bli spännande. Vi har förberett med nytt halsband (eftersom Tyra alltid är lös, så har vi inte behövt ngt nytt förrän nu), falukorv om inte leversnittarna skulle vara nog lockande och så har vi plockat fram vaccinationskortet och annat smått och gott som kanske kommer till pass.

Och Tyra växer så det knakar...

Tyra är i någon utvecklingsfas just för tillfället. Tänderna trillar ut en efter en, nya växer fram. Pälsen har mörknat något och på bara några dagar känns det som att hon har vuxit minst en halv decimeter åt alla håll.


Gammal bild från hemresan


Fotofix

Tyra har åkt till stugan på "semester" med Mona och Arne. Då har matte tid att photoshoppa lite.


Lilla skogsslingan

Varje dag går vi till skogen, som finns 50 m från vårt hus. Där kan Tyra snoka på och upptäcka en massa spännande grejer. Det finns massor med pinnar att bära och ibland måste man till och med resa ragg... Det är även ett utmärkt ställe för träning. Här kommer vi nog spendera massor av timmar i framtiden!


En fin liten glugg kikar fram

Tyra har äntligen börjat tappa sina valptänder! Hallelujah!
Upptäckte en riktig "7-årsglugg" i nedre käken, de två främsta tänderna saknas!

Linslus

Vi försöker fota Tyra ganska mycket, med mindre gott resultat...

Husselös & gammelbesök

I veckan har husse varit på fiskeresa och Tyra och matte har varit själva. Det har gått alldeles utmärkt. På tisdag och onsdag fick vi även förstärkning av Tyras faster Axa. Mona och Arne (Peters föräldrar) var också på vift: Arne på samma fiskeresa och Mona i Tallinn.
Matte storstäda lite grann och råkade glömma en telefonkatalog på golvet. Den tog Tyra genast hand om.



15 veckor


3 steg framåt, 5 steg bakåt

Idag har Tyra haft en bra dag, ända till "faster" finnspets Axa kom hit för att bo med oss i helgen.
Tyra börjar då med att rymma till grannen och upp på altanen för att snoka lite. Under kvällen har vi fått se lite blandade upptåg. Men det senaste tar nog alla pris, då hon kissar i sin egen bädd. Vi anar att Tyra försöker säga något på sitt sätt.... Eller så har hon bara en väldigt intressant dag :-)

Semester

På växtfronten
Nu har både matte och husse semester. Så vi latar oss bara och tränar lite grann då och då när lusten faller på. Tyra växer och följer viktlistan som vi fick av uppfödaren. Det känns bra. Tyra har en "farmor" som gärna matar henne och är väldigt snabb på att kommentera: Oj vad Tyra är mager!  För ca en vecka sen gick vi ner på mat 3 ggr per dag istället för fyra. Det är skönt och till farmors glädje mer mat.


På sömnfronten
Tyra sover hela nätter nu och trixet är att hon får sova i sängen med oss. Ni ska se vad hon njuter! Vi får väl vänja om henne sen om det blir besvärligt. Just nu är det mest mysigt och även bekvämt för matte och husse att hon sover hela nätterna. Det är nog bra för Tyra också.


På träningsfronten
Träningen går som vanligt bra. Vi tycker oss se framsteg när det gäller vart hemma är på tomten. Där ett tag var hon väldigt intresserad av att besöka alla grannar och rota omkring hos dem lite grann. Det är tur att man har förstående grannar! Tyra har även två kompisar på båda sidor om vår tomt. Till höger har vi vorstehkillen Arrak som är ett par veckor äldre än Tyra. Till vänster har hon en Cavalier King Charles-killen Tintin. Tintin är vuxen, men brukar även han ta sina rundor hos grannarna. Och då även till Tyra, till hennes förtjusning.


På renlighetsfronten
När det gäller kisseriet så går det alldeles utmärkt. Tyra går nästan alltid till dörren och ibland tar hon till och med till rösten för att säga att det är dags att gå ut. Någon olycka händer fortfarande, men ganska sällan får vi väl säga. Ibland är matte och husse lite ouppmärksam och ibland är det Tyra som glömmer av sig. Tyra har i princip aldrig bajsat inne, förutom ett undantag, när det var väldigt regnigt ute... Då var det jobbigt.

Vaccination
Idag, 2 juli, åkte vi till Gammelstad för vaccination. De har drop-in där varje torsdag mellan 17-19. Och oj vad hundar det var! Lilla Tyra satt mest och tittade sig omkring. Hennes vanliga approach när det är mycket nytt att ta in. Själva vaccinationen gick på ca 2 minuter. Tyra fick godis, veterinären gav sprutan och sen var det klart! Ingen reaktion hos Tyra, förutom att det började klia lite grann efteråt.


På simfronten
Tyra har badat några gånger och smyger ner i vattnet i sin egen takt och tar små simrundor då och då. Vi har haft ett ordentligt semesterväder med närmare 30 grader. Då är det skönt att svalka magen! Utifrån det lilla vi har sett av hennes simning kan vi konstatera att det märks att det finns i henne redan. Hur lugnt och avslappnat som helst. Härligt att se!


Nåja, vi ska försöka bättra oss på att skriva lite oftare.

RSS 2.0